KOMENTAR DI BAGIAN BAWAH SEKALI

Tidak Terima Di Tegur, 3 Siswa Ini Keroyok Guru Hingga Babak Belur


Tiga pelajar dari Sekolah Tinggi Fatuleu 1, Daerah Kupang, NTT mendapat jaminan oleh pihak polis kerana mereka mengobati guru di sekolah.

 Ketiga-tiga mereka disahkan segera oleh pegawai polis Fatuleu selepas menerima laporan mangsa pada hari Selasa (3/3/2020).  Laporan polis dinyatakan dalam angka: LP / B / 17 / III / 2020.

 Pegawai Perhubungan Awam Polis Kupang Aipda Randy Hidayat berkata ketiga-tiga pelajar itu ialah CYT (19), YCVPH (17) dan OK (19).  Ketiga-tiga mereka ditangkap kerana mencabul guru kelas mereka Yelfret Malafu (45).

 Menurut Randy, penyebab penganiayaan itu hanya kerana dia tidak diterima untuk ditegur di dalam kelas kerana dia tidak mengisi senarai ketiadaannya.

 "Guru ini dianiaya kerana meminta para pelaku dan pelajar lain untuk senarai ketiadaannya," kata Randy kepada pemberita pada Rabu (3/4/2020).

 Guru terus Randy, menegur pelajar yang belum mengisi senarai ketiadaannya.  Kerana kemarahan, pelaku segera memukul pelapor sehingga dia jatuh.

 "Apabila guru jatuh, para pelaku kemudian melangkah ke kepala guru dan melempar dengan kerusi dan batu," katanya.

 Hasil daripada penganiayaan, guru mengalami kecederaan, bengkak dan kecederaan di seluruh badan.

 Kerana dia tidak menerima penganiayaan terhadap pelajarnya sendiri, Yelfret kemudian melaporkan tiga pelajar kelas IPS ke Fatuleu Mapolsek.

 "Mereka masih diminta mendapatkan maklumat mengenai kes ini," katanya.
BAGIKAN SEGERA WhatsApp